Politieke samenleving

 

Politieke samenleving
De politiek houdt ons dagelijks bezig en laat veel stof opwaaien. De politiek moet de belangen van het volk vertegenwoordigen, maar ook die van de maatschappij. Juist daarom zijn er zoveel politieke partijen, die allemaal hun eigen kijk hierop hebben. Simpelweg gaat politiek over de vraag wie wat krijgt en op welke manier. Hierbij zullen de verschillende politieke partijen hun eigen visie en mening hebben.

Lins en rechts in de politiek
Een veel gehoorde term binnen de politiek is links en rechts. Een rechtse partij gaat voor meer vrijheid, zowel op persoonlijk als economisch vlak. Ook ziet de rechte politiek partij liever een passieve overheid die zich niet overal mee bemoeit. Daarnaast wil de rechtse partij dat de belangen van het volk en het bedrijfsleven voorop staan. In Nederland wordt de VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie) als rechts beschouwd, in Belgie het VB (Vlaams belang). Rechtspopulistisch is de PVV. Deze gaat voor eigen volk eerst en ziet graag dat het volk meer te besteden heeft. Wie niet kan wachten op meer geld kan ook besparen via de kortingscode Zalando.

Linkse partijen gaan voor gelijkwaardigheid en een eerlijk verdeling van het inkomen, de kennis en de macht. De zien liever een actieve overheid die zich overal mee bemoeit en voor inzet, en zetten zich in voor de gehele samenleving en bescherming van de zwakkeren. In Nederland zijn linke partijen GL (Groenlinks) en PvdA (Partij van de Arbeid). In België zijn dit onder andere Groen en Rood!. Naast links en rechts kennen we ook nog extreem rechts: deze partijen zouden eventueel geweld gebruiken om hun gelijk te krijgen en vinden dat eigen volk per definitie voorgaat.

Tweede kamer en politieke partijen
De tweede kamer heeft als taak het regeringsbeleid te controleren. Ze vertegenwoordigen de bevolking, stellen nieuwe wetten op en geven deze ter goedkeuring aan de Eerste kamer. De Tweede kamer bestaat uit 150 zetels die door verschillende politieke partijen bezet worden. Hoe meer zetels een politiek partij bezet, hoe groter de inspraak. Een ideale bezetting van de Tweede kamer bestaat uit zowel linkse als rechts politieke partijen. In de Tweede kamer worden kamervraagstukken behandeld, maar wordt ook bekeken wat het beste voor het volk en de samenleving is. Dit kan het volk ten goede komen, maar vaak ook pakt het slecht uit. Soms worden nieuwe wetten goedgekeurd en uiteindelijk weer terug getrokken. De bevolking kan soms te maken krijgen met forse besparingen, maar ook met lastenverzwaringen. Bespaar nu zelf met de kortingscode Zalando.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>