De geschiedenis van de PvdA

De PvdA staat voor de Partij van de Arbeid. Op 9 februari1946 is deze partij opgericht. De reden dat de nieuwe partij werd opgericht is als voortzetting van de vooroorlogse Sociaal Democratische Arbeiders Partij, ook wel de SDAP genoemd. Er waren bij de oprichting ook leden van de voormalige Vrijzinnig Democratische Bond en de Christelijk Democratische Unie. De PvdA wilde vanaf dat moment een doorbraakpartij zijn. De Christenen en de liberalen zouden zich hier ook thuis moeten voelen. Tussen 1945 en 1958 vormde de PvdA samen met de Katholieke Volkspartij Rooms Rode coalities onder leiding van Willem Drees, de sociaal democraat. Vanaf 1958 tot aan 1965 belandde de PvdA in de oppositie. Sinds 1965 regeren zij mee in kabinet Cals met Joop den Uyl en Anne Vondeling als ministers.

In de jaren zestig heeft de PvdA te maken met een hoge strijd. Jaar in jaar uit komen en gaan er ministers bij de PvdA en momenteel is de partij ook nog aanwezig. Sommige mensen zijn echt voor de PvdA, andere mensen stemmen er juist op tegen met wat zij doen. Er zijn in Nederland veel partijen met allemaal eigen standpunten en daar kunnen we op stemmen als we dat wensen. De PvdA heeft ook haar eigen standpunten en daar kun je het mee eens zijn of niet, zij horen in ieder geval wel graag wat de burgers van de plannen van de PvdA vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>